Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Όλα είναι θέμα προγραμματισμού!

Ναι..δεν το ξέρατε?όλα είναι θέμα χρόνου και σωστού προγραμματισμού...
Το «ρολόι» της διατροφής «Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός», λέει μια γνωστή ρήση. Αν την ακολουθήσουμε κατά γράμμα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα και τι είδους τροφές είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε σε κάθε γεύμα, η επιτυχία της δίαιτάς μας είναι σίγουρη.
Να ξεκινήσω δίαιτα χειμώνα ή καλοκαίρι?
Το χρονικό διάστημα από αρχές Απρίλίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θεωρείται η ιδανικότερη περίοδος για να
ξεκινήσουμε δίαιτα. Το φως και η ζέστη μάς κάνουν πιο δραστήριους, επομένως είναι ευκολότερο να χάσουμε βάρος. Επιπλέον, το αυξημένο φως επηρεάζει τις χημικές διεργασίες του εγκεφάλου και μας δημιουργεί καλή διάθεση, οπότε είναι ευκολότερο να μπούμε σε μια διαδικασία στέρησης, όπως είναι η δίαιτα. Το χειμώνα -λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας- το σώμα μας δουλεύει πιο έντονα για να μας ζεστάνει, δηλαδή έχουμε γρηγορότερο μεταβολισμό. Από την άλλη, όμως, οι συνθήκες ζωής τις κρύες ημέρες του χειμώνα μάς κλείνουν περισσότερο στο σπίτι, οπότε περιορίζονται οι δραστηριότητές μας και είναι δυσκολότερο να «κάψουμε» τις θερμίδες. 

Να ασκούμε καλύτερα πρωί ή βράδυ?
Η ώρα που γυμναζόμαστε έχει επίπτωση στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, αλλά και στις επιδόσεις μας. Η απογευματινή άσκηση -ιδιαίτερα μεταξύ 16.00 και 19.00- φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη από την πρωινή, σύμφωνα με μελέτες, επειδή το καρδιοαναπνευστικό και το μυοσκελετικό σύστημα βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα περισσότερα ολυμπιακά ρεκόρ καταγράφονται απογευματινές ώρες. Από την άλλη πλευρά, νωρίς το πρωί, το σώμα έχει χαμηλή θερμοκρασία, οι αρθρώσεις είναι δύσκαμπτες και το νευρικό σύστημα δεν λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου